|
Viskas apie kaitus / Discussion about kites
Silva 05 Bal 2011 10:46
Kitebording, Extreme TV, IKO LVL2 www.kites.lt naish.lt naishkites.lt
-

Silva
- -
-
-
Plikis 06 Bal 2011 17:04
Red Bull Ragnarok 2011 LTU 11 Part 4 (Start-1bouy) 12-ta minutė - net neįmanoma ramiai žiūrėti
-
Plikis
-
Plikis 06 Bal 2011 21:38
Tikėtai, ar netikėtai, aš patekau į Ragnarok 2011 kaitavimo varžybas, nors nebuvau išrinktas atstovaujamų lyderių. Dalyvių registravimo dieną trynėmės organizatorių palapinėje, ir 11 val. vakare, kai suregistravo visus atvykusius išankstinius dalyvius, pakvietė registruotis, jei labai norime. Penktadienio varžybas organizatoriai perkėlė į šeštadienį, nes tikėjosi „žiauresnio“ vėjo: prognozės rodė penktadieniui nedaug vėjo, o šeštadieniui apie 10 m/s (nors prognozes kasdien labai keisdavosi). Penktadienį kas apšilinėjo šuoliukuose prie troso greta viešbučio, kas varė į kalnus susipažinti su vietiniais kaitavimo įpatumais. Lietuviai irgi po pietų nuvažiavo netoli Dyranut pakaituoti. Gavome retsykiais 6-7 m/s vėjo. Matomumas buvo menkas, bet su danga ir kalniukais kažkiek apsipratom. Šeštadienį Meeting`as, pranešimai, rungties apibūdinimas, ir veža visus iki starto vietos. ørteren ežeras ir jį supantys kalniukai. Atvykstame pusę dvylikos, išlipus iš autobuso saulė šviečia, vėjas gerai košia. Vėl galvoju, kad neturiu teisingų mažų kaitų varžyboms. Yra kaip yra. Vėjo matuoklė rodo 10-12 m/s, iki 16 m/s. Pasiruošiam visus turimus kaitus. Po kiek laiko pasikeliu savo Ozone Manta 8 kv.., pabandau pasižvalgyti po apylinkes. Vėjo kažkiek pamažėjo, kylu į kalną, bet slydimo nėra – sniegas sunkus ir šlapias. Oro temperatūra +6. Vakar slides išvaškavau, gal tai kažkiek davo naudos šiandienos sniego dangai. Kaito lyg ir užtenka esamam vėjui, bet dėl neslidaus sniego norisi, kad daugiau trauktų. Vėliau vėjas gerokai parimsta. 13 val. Startas nukeliamas į 14 val., nes organizatoriai nusprendžia, kad ne visi dalyviai dar pasiruošę. Gryžtam atgal nuo starto linijos ir laukiam. Mūsiškiai dėlioja su kuo varyti, kokias prailgintas stropas naudoti. Užeina lietus, nemenkai palyja pusvalandį. Foilinis kaitas visiškai šlapias. Vėjo greitis kaitaliojasi ne kartą per pora valandų, kol mes čia randamės. Nusprendžiu, kad šlapias Ozone pakankamai nedirbs, varžyboms imu SS RPM12. Prie starto rikiuojasi minia kaituotojų. Oras apniukęs, vėjas gal 7-8 m/s. Kol vyksta starto procedūra, pradedu skaičiuoti, kiek startuoja kaitų. Per du kartus vis suskaičiuoju apie 130. Esu šone visų startuojančių ir beveik gale, tai matosi visi. Duodamas startas, manau priekiniai startuoja gerai, ir juda į priekį. Aplink manę esantys kaituotojai pasyviai mojuoja, ir vos juda. Noriu aplenkinėti, bet dar nėra pakankamai erdvės. Nučiuožus apie 1 km, jau atsitolinu nuo keliasdešimt likusių. Kiti keliasdešimt jau gerokai priekyje, kyla į kalną. Dar po poros minučių pričiuožiu kažkokią keistą grandinę: ištisai stovi kaituotojai su varžybų numeriais su pusiau išsuktomis stropomis. Tarpai tarp jų tik keli metrai. Man kažkoks vietinis šokas nuo tokios nesąmonės. Pradedu jaustis pakliuvęs į spąstus. Apčiuožti juos per vėlu, nes grandinė ilga, vėjas menksta, ir pradeda pričiuožti kiti kaituotojai. Bandau laviruoti, akimis iėškoti platesnio tarpo. Kaitas pradeda lipti prie žemės. Po 10 minučių išsiveržiu iš spąstų ir bandau čiuožti toliau. Vėjo beveik nėra, bet dar sugebu judėti pirmyn mojuodamas. Baigiasi vėjas, palauki eilinio gūsio (4 m/s) kaito pūsle į viršų, ir vėl pavarai keliasdešimt metrų. Tarp mažų kalvelių paveju ir aplenkiu Artūrką su Silva. Toliau vos kapanojuosi. Stoviu nuleidęs kaitą, kažkas nuleidžia ant mano stropų kitą kaitą, vyksta nulinio vėjo pažystamos procedūros. Apeina manę link 1 punkto Artūrka su Silva. Iki punkto dar gal 300m į kalną. Paskui einu ir aš, susivyniojęs stropas ir kaitą po pažasčia pasiėmęs. Prie 1 punkto paprašau nemokamos besimėtančios Red Bull skardinės, nes į varžybas nemasiėmiau jokio gėrimo. Jau gerokai troškina nuo tokių pasivakščiojimų. Su kaitu rankose lipu į slides ir dar nučiuožiu pora šimtų metrų į atviresnę vietą, nes kaip tyčia į vėjo pusę visur aukštas kalnas, Vyniojuosi stropas, tvarkausi, laukiu vėjo. Gi turėtų būti – ne veltui varžybas organizuoja. Stropos persipynusios, reikia atseginėti, ir per klimpstantį sniegą klampoti po kelis kartus. Tuo pat metu padedu pakelti pora dalyvių kaitų. Kurie kyla ir vėl staigiai krenta. Vėjukas jau atsiranda juntamesnis. Jau susitvarkiaus stropas, galima kaitą keltis. Ir tuo metu ant mano kaito krenta kitas Flysurfer kaitas. Dar užtrunka kelios minutės, kol jis po truputį nučiuožia nuo mano kaito. Praėjo visas pusvalandis po paskutinio čiuožimo, ir aš startuoju. Kaitas šokinėja danguje, nes gūsiai trumpi, lietuviški. Labai laiku startuoju, nes nuo 1 punkto gavę vėjo pradeda judėti dar daug kaitų. Varau pakenčiamai judėdamas link 2 punkto. Daug ką kely lenkiu. 2 punktas aukštai šlaite. Ir vėl man keista, ko ta kaitų minia apspitusi tą punktą. Kai pričiuožiu kalną, suprantu. Kaituotojų keliasdešimt, o punktas tik vienas ir siauras. Įčiuožti neina, nes tarp žvakių nepamojuosi. Vėl pasimetu, ir bandau rasti racionalesnį sprendimą. Stačiu kaitu gal optimaliausia eiti. O su slidėmis, ar be jų? Ir taip, ir taip sunku. Einu su slidėmis, nes jei jas paliksiu toje vietoje, vėl su žvake turėsiu prieiti iki jų. Kopiu intensyviai link punkto, pastoviai saugodamasis aplinkinių kaitų, ir kai lieka keli metrai, ant mano kaito grūna kiti du kaitai, ir tada visi krenta link punkto, kur kitoje punkto linijos pusėje bestovintis Silva, ant kuro kaito ir sukrenta visi kaitai. Jis man rikteli, kad imčiau punktą, o man dar reikia gelbėti savo kaitą, betysamą pavėjui su kitais kaitais. Baisi mėsmalė. Silva su kaitu greit susitvarko, aš prašliaužiu 2 punkto liniją, ir bandau gelbėtis anuose kaituose. Gaudau savo už stropų, kažkas kažkur apsipynę, išsimezgam kažkaip be lupų. Kaitas guli keistai ant stačio šlaito, pirštai stropų perpjauti, galvoju, kaip čia iš tokios padėties startuoti. Bet pavyksta, leidžiuosi žemyn, ir link 3 punkto. Nedaug nučiuožiu – kelios minutės ir dingsta vėjas. Vėl sėdim visi startinėse pozose, kartais pūsteli kažkas, pačiuožiu 5 metrus. Norisi gerti. Besėdėdamassugalvoju, kad paspaudus su batu gilyn sniegą, bus vandens – esam ant ežero. Taip šlapiu sniegumalšinu troškulį. Gerai, kad kišenėje randu vienkartinę nosinę – antraip kraujas iš prapjautų pirštų nenustoja bėgti. Dar keliolika minučių, ir užpučia. Nuo tos vietos matosi 1 punktas ir suaktyvėjęs judesys. Manau, kad pirmaujantys įveikinėja antrą ratą. Startuojam. Ilga kelionė prieš vėją iki 3 punkto. Ežero vidury tarp abiejų punktų, pralenkiu stuvintį Silvą prie kaito. Paskui 4, 5 punktas., tik skriek, nes vėjo sočiai niekas netrukdo. Tik geriau taikyti į jau pračiuožtas vėžes, nes lipnus sniegas. Nou tokio lėkimo ir ilgo vaikščiojimo po sniegą, kojų raumenis labai smarkiai mėšlungis pradėjo traukti. Galvoju, pasieksiu pirmo rato finišą, ir užteks. Jau dvi valandas kvailių varžybos vyksta. Prie finišo artėdamas gaudau akimis, kur tą liniją reikia kirsti. Kažkur netoli finišo Valdas mojuoja kaitu ant kupsto ir rėkia „varyk, varyk“. Kertu finišo liniją, kažkokie riksmai, fotoaparatai, smagiai lekiu sustoti nesinori, ir pavarau vėl antrą ratą. Pakely lenkiu kitus kaitiorus, imu pirmą punktą. Neužilgo antrą drąsiai, be jokių kliūčių. Šlaitu skersai žemyn į ežerą, ir prieš vėją link 3 punkto. Sunkiai einasi, nes vėjas silpsta, slidės sniegu neslysta, ir likus puskilometriui išjumgiamas vėjas. Dar šimtą metrų pavarau per kelis kartus, bet beveik nepriartėju prie punkto. Sėdžiu, visi laukiam vėjo. Valgau kuo šlapesnį sniegą, kad atsigerti. Prisimenu, kad striukėje turiu šokoladą. Sniegas + šokoladas, kaip vaikystėje. Vienas kitas kaituotojas eina į kalną ir ima 3 punktą pėsčiomis. Aš dar srebius biegą ir mąstau, ar imti punktą su kaitu, ar be kaito neužskaitys. Pakuojuosi ir su pasiilsėjimu lipu link 3 punkto. Pereinu liniją, kaitą dedu pasirinktoje vietoje, ir vėl leidžiu stropas startui. Viena stropa vėl persipynusi. Raišioju. Trečią punktą prabrenda Silva, greitai startuoja ir dingsta slėnyje. Pamatau, kad valgydamas sniegą įsikandau į liežuvį, slides nešdamas persipjoviau pirštą, ir paskutinėje“gėrimo“ vietoje pamečiau pirštinę. Neisiu vėl kelis šimtus metrų žemyn. Ištversiu iki antro rato finišo. Startuoju, lekiu pro 4 punktą, kojos jau priprato dirbti, mėšlungis gerokai atsileido. Ketvirtame punkte Staff`o kaip ir nematyti. Vėjas stiprus, depower visas užtrauktas, skrieji vos liesdamas slidėmis sniegą. Bet iš nuovargio smarkiai čiuožti nesinori, bandai kažkaip stabdytis. O ir žinau, kad rezultatų po tokio vaikščiojimo nepadarysi. Kertu finišą ir varau į kaitų parkavimo vietą. O pasirodo visi mūsų dalyviai jau čia. Organizatoriai prieš kažkurį laiką jau buvo varžybas sustabdę. Tai kažkurie mano imti punktai vėliau buvo nefiksuojami. O dauguma ir praėjo po du ratus.
p.s. Čia mano negyvi prisiminimai iš Ragnarok dievų mūšio, o Silvos gyvas parodymą jau pamatėte ankščiau
- Prikabinti failai
-

- Treniruotė prie viešbučio
- P4010082x.jpg (39.63 KiB) Peržiūrėta 8707 kartus(ų)
-

- Treniruotė prie viešbučio
-

- Prie Dyranut
-

- Meeting
-

-

- Prieš startą
-

- Vėjas baigėsi. Po 2 punkto, pirmas ratas.
-

- 2 ratas. Jau nebedaug iki 3 punkto.
-
Plikis
-
Bobas32 06 Bal 2011 22:49
Kaip jauteisi startuodamas tarp kelių šimtų kaitų starto linijoje? Kokie pojūčiai? Pasakojimas toks - kaip meninis filmas. Net sniego ir kraujo skonį pajutau 
-

Bobas32
- -
-
- Burės numeris: 32
-
avantmov 06 Bal 2011 22:55
graziai parasei..thanks
-
avantmov
-
misavi 06 Bal 2011 23:50
Jau po Silvos video reportažų pagalvojau, kad 0..16 m/s diapazonui reikia specialaus Ragnarok'inio kaito su keičiamu aitvaro plotu ir meškerėm prie baro: nėra vėjo - išvynioji stropas iki 100 m, pučia vėjas - susuki iki kokių 20 m, aitvaro kupolą suskleidi  . O tą aitvarą pilotuot turėtų kažkurioj temoj Akinio minėtas robotas-kaitioras  . Pliki, ačiū už reportažą - labai įdomu! Tik va jei kas paklaustų, ar gailiuosi, kad nevažiavau - neee  . Tokie išbandymai - ne man. Gaila gal tik neišnaudotos galimybės prekiaut kompotu "dead wind" zonose  . Jei duona 30 litų kainuoja, tai už 50g Krupniko po Simoną drąsiai būčiau gavęs  . Sveiki sugrįžę namo!
-
misavi
-
- Burės numeris: 0
zaizza 06 Bal 2011 23:59
tikrai taip, grazus rasinelis. Nors as pasiliksiu prie savo nuomones, kad geriau viena kart pamatyti, nei 10 kart isgirsti. O musiskiai saunuoliai ir manau, kad jei ne vejo on/off, chipu nefiksavimo ir kito techninio broko, rezultatai butu tikrai verti pagarbos. Nors ir dabar pakankamai geri  Tik Benzui nebegalima 13 numerio duoti.... 
-

zaizza
-
misavi 07 Bal 2011 06:14
O kas su benzu?!
-
misavi
-
Gabris 07 Bal 2011 09:01
Geltono sniego turbut prisivalge..
-
Gabris
-
Kancler 07 Bal 2011 09:18
Gabris rašė:Geltono sniego turbut prisivalge..
kad jie ten melyna valge, sprendziant is nuotrauku
-

Kancler
-
-
Plikis 07 Bal 2011 10:13
Bobas32 rašė:Kaip jauteisi startuodamas tarp kelių šimtų kaitų starto linijoje? Kokie pojūčiai? Pasakojimas toks - kaip meninis filmas. Net sniego ir kraujo skonį pajutau 
Jaučiausi nevertas visų išrinktujų. Jaučiausi menkas slidininkas nuo Kauno marių. Ir buvau neteisus. Lietuviai ir tokiose varžybose gali sudalyvauti užtikrintai 
-
Plikis
-
-
Plikis
-
Silva 07 Bal 2011 22:04
- Prikabinti failai
-

-

-

Kitebording, Extreme TV, IKO LVL2 www.kites.lt naish.lt naishkites.lt
-

Silva
- -
-
-
benzas 08 Bal 2011 20:44
Gabris rašė:Geltono sniego turbut prisivalge..
Nespresk pagal save...
Always riding! A-team kaitų mokykla www.go2kite.comIKO instruktorius ID 5681, +37065504259 O kai jūsų automobilius ėda rūdys!!! antikoras.lt
-

benzas
-
Gabris 08 Bal 2011 22:55
Na, p. Bendzai , jeigu ne taip sureagavote - labai atsiprasau  Turint omenyje, kad tai tiesiog nebuvo kazkas rimto, arba pasiepiancio.
-
Gabris
-
Grįžti į Viskas apie kaitus / all about kites
Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 6 svečių
|
|