EXTREME-SPORTS.LT
Lietuvos extremalaus sporto portalas

www.emotions.lt Photo video www.puskupusku.lt

Žiemos buriavimas - pavojai

Dažnai užduodamų klausimų skyrelis su galimais atsakymų variantais.

Žiemos buriavimas - pavojai

UNREAD_POST Bobas32 20 Vas 2015 00:31

Perkeliama žiemos buriavimo patirtis - kaip išgyventi įlūžus lede. Pasakotojas - Buriukas:

Re: Ledas

Standartinė buriukas Ket Vas 19, 2015 12:04 am
Sveiki,
Visų pirma labai ačiū visiems padėjusiems sugrįžti į namus. Be Jūsų visų pagalbos- vienas nebūčiau galėjęs sugrįžti. Ačiū visiems draugams buriuotojams- Romui, Voveriams, Robertui ir visiems visiems, kurie stengėsi iš visų jėgų , kai aš ramiai ir vėsiai plūduriavau savo mėgiamose Kauno mariose, bet labai nedraugiškomis sąlygomis.
Ugniagesių gelbėjimo tarnybai dar nuvažiuosiu padėkoti. Jiems tikrai labai rizikinga ir sunku dirbti ir jiems labai svarbu pamatyti jų išgelbėtus žmones, nes tai labai motyvuoja toliau stengtis. Jeigu kas nors norėsite jiems padėti- būtų gera gyvenimo investicija.

Galbūt mano pasakojimas padės kažkam neatsidurti panašioje situacijoje. Ir labai linkiu, kad neprireiktų mano patirties vandenyje. O su draugais turėtume susitikti ir apsitarti, kokiom apsaugos priemonėm turėtume apsirūpinti, kad galėtume padėti jei kažkam nutiktų panašiai.

ATSARGUMAS
Šio įvykio iš vis nebūtų įvykę, jei būčiau buvęs pakankamai atsargus prieš lipant ant ledo. Draugai jau daug metų važinėja ledrogėm ir niekad nepateko į panašią situaciją.
Prieš lipant reikėjo pasiklausti daugiau važinėjančių ir patyrusių draugų, kokios ledo sąlygos. Kokios vėjo sąlygos irgi labai svarbu paklausti, bet po to kai žinai visus saugumo dalykus. Aš tik pasiklausiau šalia buvusio žvejo, kuris pasakė, kad ledas apie 15 cm. Bet nepasitikslinau , ar visoje akvatorijoje. Tokią informaciją reikia klausti kelių žmonių, o ne vieno, ir geriau draugo buriuotojo, kuris žino sąlygas.
Kaip suprantu, pagrindiniai pavojai yra : išplonėjęs ledas ar properšos, dideli ledo nelygumai, gilesni itrūkimai, į kuriuos gali įstrigti pačiūža. Dėl ledo nelygumų ar įtrūkimų gali ivykti kitos nemažos traumas. Apie šalmą- neverta net plėstis, o kelių, alkūnių, riešų, kryžkaulio apsaugas ir kitas irgi verta turėti. Aš buvau apsirengęs praktiškai visas įmanomas apsaugas, išskyrus stuburo.
Taip pat reikia turėti kablius (palikau bagažinėje). Galbūt juos galima laikyti pakabintus ant kaklo po striuke, gal lengvai atsegamoje kišenėje, nes atvirai išorėje ant kaklo pavojinga kad kur nors neužkliūtų važiuojant ledrogėm, o iš kišenės kai esi vandenyje- nelengva išsitraukti.
Taip pat Robertas LTU 127 sakė kad visada šalia savęs kuprinėje turi ilgą virvę su kabliu ir rankena jei kažkam reiktų padėti. Telefoną jei būsi vandeny panaudosi tik su Aquapack’u. Jei kas nors įlūžtų iš aplinkinių ar pačiam sulūžtų kaulai ir gulėtum ant ledo- galėtum paskambinti.
Reikia apsirengti šiltais, kvėpuojančiais drabužiais, galbūt storesniais drabužiais, kurie amortizuotų smūgį kritimo metu, bet negertų į save daug drėgmės. Galbūt tiktų ir sausas ar specializuotas hidrokostiumas, kuris padėtų nesušalti ir išlikti virš vandens- to nežinau, ar tai tiktų ledrogių sportui, kuriame toks įvykis, kaip mano, tikiuosi bus pavadintas Buriuko įvykiu ir daugiau niekad nebus pakartotas .
Aš buvau apsirengęs slidininko pėdkelnes, slidininko kelnes su maždaug 10.000/10.000 pralaidumais, striuke su 20.000/15.000 pralaidumu ( neužsegtom pažastim), buriuotojų per gimtadienį dovanotą džemperį nepralaidų vėjui ir turbūt dalinai drėgmei, Goretex batus, kurie neskęsta. Ši apranga turėjo stipriai saugoti mane nuo sušalimo.
SITUACIJA
Kai važiavau ledrogėm link priešingos Grabuciškių pusės, nutolus apie puskilometrį- išgirdau ledo traškėjimą. Pamaniau kad taip “dirba” gerai užgaląstos Voverio pačiūžos, bet atsisukęs pamačiau, kad ant ledo atsirasdavo ploni įtrūkimai. Deja, tokiu ledu nuvažiavau apie 200-300 metrų, o reikėjo iškart suktis ir nestojant išvažiuoti iš pavojingos zonos. Tada prisiminiau, kad skype ar extreme forume prieš kažkurį laiką rašė draugai apie neužšąlusį marių ruožą…
Nuleidau burę, atsiguliau ant ledrogių pilvu ir pradėjau su pirštinėm stumtis kryptimi iš kur atvažiavau. Pajudėjau gal kokis 5 metrus, ir tada dar pagalvojau, gal tas traškantis ledas, tai ledo antra pluta po buvusių temperatūros svyravimų. Nusprendžiau iškelti burę ir greičiau varyti iš tos vietos. Kai kėliau, ledas ir lūžo. Iki šitos įvykio vietos padariau tris esmines klaidas- neišsiaiškinau tiksliai ledo storio, nesisukau iš karto atgal išgirdęs traškėjimą, kėliau burę kai turėjau stumtis ledrogėm. Nežinau, ar būtų buvę logiška šliaužti ledu, nes atrodė kad taip saugiau gulėti ant kieto ledrogių paviršiaus ir atrodė, kad ledrogių peiliai remiasi į didelį ledo plotą. Be to, turbūt trukdė kvaila mintis- palikti įranga.
Vaizdas ir jausmas labai keistas kai po tavim dingsta pagrindas- atrodo, kad filmas. Vandens šaltumas greitai padeda suprasti, kad tai realybė. Iš karto pradėjau rėkti pagalbos. Iš pradžių vanduo dar nekanda ir bandžiau nugara užplaukti ant ledo (ant priekio buvo trapecijos kablys). Trapeciją nusisegti ne taip lengva, nes vanduo kausto pirštų judesius. Užliaušti ant ledo nepavyko, nes jis buvo apie 3 cm storio ir lūžinėjo. Kartą gurkštelėjau šalto vandens- supratau, kad tai pavojinga, nes gali spazmuoti kvėpavimo takai ir daugiau to nekartojau. Keista, bet Voverinės ledrogės neskendo su bure ir pabandžiau užkelti burę ant ledo ir tada lipti ant burės, bet ji atgal nuslydo į vandenį. Daugiau to pakartoti negalėjau, nes šaltis labai greitai atiminėja jėgas. Bandžiau nusimesti pirštines (paskui labai šalo rankos) , nes galvojau, kad panaudosiu riešų apsaugas kaip smaigus, bet ten buvo tik plastmasė. Padėjau rankas ant ledo krašto, sunėriau pirštus, kad būtų šilčiau ir sustingau, kad kuo mačiau judėčiau, nes bet kuris judesys atneša šalto vandens kiekį ir atima iš kūno daug jėgų. Ką greitai supratau- kad situacijos pagerinti daugiau negalėsiu, todėl visas pastangas skyriau jos nepabloginimui, t.y. nieko nedarymui, kas nereikalinga, nesukinėti galvos net ir į gelbėtojų pusę, visiškai nejudėti, kuo rečiau šaukti, ramiai kvėpuoti, galvojau apie pasaulio rekordus, kur žmogus guli tarp ledukų ilgą laiką.
Mačiau, kad žmonės mane mato ( jei būtų tamsu, būtų beviltiška) ir saugojau jėgas. Priverstinai įjungiau sąmonės ramybės rėžimą, kas pavyko nesunkiai, nes labai norėjosi gyventi. ( Čia tas rėžimas, kurį labai sunku įjungti per formulės varžybas kai darau paskutinį posūkį prieš finišą kai šalia plaukia Vytis ar Audrius Voverys, ar pamatau šalia finišo tiesiojoje Audrių Menkevičių ar Arūną :D  ). Bet kuris surikimas atimdavo labai daug jėgų, kurias reikia taupyti. Vienu metu bandė traukt koją mėšlungis, bet tai truko labai trumpai. Toliau ramiai laikiausi sunėręs rankas, visiškai nejudindamas kūno. Nesukau net galvos pažiūrėti, iš kurios pusės ateina pagalba, nes turėjau taupyti energiją bet kokiems judesiams ir bijojau, kad ledo kraštas gali nulūžti, o naujas užsikabinimas gali kainuoti labai daug pastangų. Taip ramiai ir vėsau, ir jaučiau, kad po truputį vėsta ir galva. Kai papūsdavo stipriau vėjas, dar labiau pajausdavau šaltį, nors šalmas puikiai saugojo galvą. Visiškai nesekiau laiko ir žinojau, kad turiu išbūti iki tol sąmoningas , kol mane gelbėtojai pasieks ir ištrauks. Labai palaikė artimajame krante buvęs vyras, kuris girdėjau, kaip davė ugniagesiams nurodymus, kur aš, mojavo rankomis ir šaukė man palaikymus, kad greit ateina pagalba, greit mane ištrauks, viskas bus gerai. Tai labai labai padėjo. Mačiau, kaip ugniagesiai su plūdurais bėgo link manęs, patys lūžo į ledą, šaukė vieni kitiems. Link manęs, kiek mačiau, galiausiai judėjo tik vienas gelbėtojas ir jam sunkiai sekėsi, nes jis yrėsi per lūžtančio ledo plutą- nei vanduo, nei ledas. Kai jis atsirado prie manęs, sąmonė jau buvo dar labiau atvėsusi, bet išgirdau, kaip pasakė- “dabar jau gyvensi”. Vandenyje praleidau apie 45 minutes. Atkabino mane kaip pliauską nuo ledo kraštelio, kuris mane gelbėjo ir kažkaip pastūmė ant plūduro viršaus ir liepė kabintis. Kažkaip užsikabinau ir laikiausi pusiau su sąmone. Gelbėtojas mane stūmė iš galo pats būdamas vandenyje po metrą į priekį. Aš kelis kartus atsisukau atgal ir klausiau gelbėtojo, ar jo draugams viskas gerai, nes supratau, kad būtų baisu jei jie patys nuskęstų mane gelbėdami. Neįsivaizduoju kiek užtruko stūmimas link kranto, bet manau, kad tai dar truko apie 5-10 minučių. Bet žinojau, kad manimi jau rūpinasi gelbėtojas ir viskas turi būti gerai. Kai pasiekėm krantą, kažkas paėmė mane už abiejų parankių ir dar nubėgom apie 100- 200 metrų į kalniuką link kelio, kur laukė greitoji. Man siūlė sėstis ant žemės kol ji privažiavo, bet atrodė, kad jeigu atsisėsiu, tai sustingsiu ir daugiau nepakilsiu. Įtraukė į greitąją, nutempė drabužius, apsaugas ir suvyniojo mane į auksinę plėvelę. Atrodė, kad labai labai šilta. Toliau viskas vyko kaip ir turi būti. Girdėjau, kaip pažastyje išmatavo 28,7 C. Medicinos pagalba buvo puiki. Už maždaug keturių valandų prašiausi centrinės reanimacijos vadovo, kad išleistų namo, nes nenoriu užimti vietos rimtiems ligoniams. Jis atsiminė kelis žmones, kurie atlaikė 20 ir 30 minučių ir pateko į reanimaciją. Gydytojai bijojo pagal mano būklę širdies pavojingų sutrikimų, inkstų, plaučių rimtų problemų, bet juos truputį nustebinau ir nedaviau jiems nieko naujo diagnozuoti ir gydyti. Derybos dėl išvykimo iš reanimacijos į namus pavyko tik dalinai ( jie neturi teisės iš reanimacijos išleisti ligonio tiesiai į namus) ir nes nakčiai perkėlė į vidaus ligų skyrių. Žmona perdavė linkėjimus ir papasakojo, kiek draugai dėl manęs stengėsi, kaip ruošiasi ištraukti įrangą.
Nelaimės pradžioje pagalvojau tik apie tris dalykus- šeimą, draugus buriuotojus ( kad jiems sugadinau pasivažinėjimą) ir kad, kai mane kažkada ištrauks, reiks iš naujo nusipirkt rigą. Kai jau stipriai vėsau- galvojau tik apie šeimą.

Manau, kad tiek laiko padėjo išlikti vandenyje ir sugrįžti į namus Dievas, ugniagesiai, noras sugrįžti pas šeimą, drabužiai , draugai buriuotojai ir buriuotojo užsispyrimas.
:rr:
Vartotojo avataras
Bobas32
-

Burės numeris: 32

Re: Žiemos buriavimas - pavojai

UNREAD_POST Need4wind 23 Vas 2015 21:43

Labai pamokantis issamus pasakojimas. Aciu pasidalinta patirtimi ir sveikinimai laimingai issigelbejus!
Patiko: " ir kad, kai mane kažkada ištrauks, reiks iš naujo nusipirkt rigą"
Vidine ramybe reikiamu momentu ir optimizmas be abejo suteike papildomu jegu :)
Mokykimes is kitu patirciu, nerizikuokime be reikalo
Vartotojo avataras
Need4wind

Burės numeris: 0

UNREAD_POST Pukisbaisala 23 Vas 2015 23:57

Buriuk, jega kad tave dar bus galima pamatyti.
Istorija paskatino pasidaryti kabius privalomus zvejams :)
Opinion is like asshole - everyone has one
Vartotojo avataras
Pukisbaisala

UNREAD_POST Zanas346 24 Vas 2015 08:28

Sau išvada irgi pasidariau: jei imanoma, preferencija laukams, o ne ledui. Ant ledo lipti tik tada, kai ledo atsargos koeficientas yra daugiau negu pakankamas. Priešingu atveju geriau rinktis tenisa :-)
Vartotojo avataras
Zanas346

Burės numeris: 346

UNREAD_POST Bobas32 24 Vas 2015 23:30

Istorija sudomino ir žiniasklaidą... Galime priimti kaip burlentininkų, kaitiorų ar surferių reklamą, gyvenimo būdo propogavimą ar panašiai :)
DELFI

Bet man vis kirba vienas šios fantastiškos istorijos epizodas. Ištrauktam iš vandens sušalusiam Martynui gelbėtojas liepia bėgti į krantą.... Šioje vietoje mano žinios absoliučiai kertasi su žmonių gelbėjimo teorija, kurią teko skaityti nurodymuose JAV gelbėtojams. Pateikiu ištrauką iš panašių nurodymų, tik UK:

NUORODA Į GELBĖTOJŲ INSTRUKCIJAS
After the casualty has been rescued from the ice:
Make sure the ambulance is on its way
Lay them flat, check their breathing and pulse and begin resuscitation if necessary
Prevent them from getting colder by putting them in a sleeping bag or covering them including their head, with blankets or spare clothing
Get them under shelter out of the cold
Until the casualty is in a warm place do not undress them
Do not rub their skin, apply hot water or give an alcoholic drink
Keep them wrapped up so that they warm up gradually

Aš nesu medikas, gal kažką esu supratęs neteisingai, bet esu įsiminęs griežtą nurodymą, kad sušalusio žmogaus negalima ne tik pastatyti ant kojų, negalima jo net pasodinti. Jis turi būti šildomas gulimoje padėtyje. Tai paaiškinama tuo, kad sušalusiam žmogui labai pavojingas yra staigus kraujotakos suaktyvinimas. Net iki 60% gelbėjamų žmonių pasodinti, ar pastatyti miršta dėl staigaus širdies smūgio. Gelbėtojai ilgai negalėjo suprasti, kodėl išgelbėtas žmogus, dar buvęs gyvas šaltame vandenyje staiga miršta įkeltas į malūnsparnį ar gelbėjimo laivą. Paaiškinimas kurį atsimenu - širdies smūgis. To galima išvengti, jeigu gelbėjamą žmogų visą laiką laikyti gulimoje padėtyje. Gelbėti gulimoje padėtyje ant specialaus padėklo, ištraukus iš vandens laikyti gulintį. Mano giliu įsitikinimu, ačiū Martynui kad ne tik išgyveno vandenyje, bet ir atlaikė gelbėjimo procedūrą.
:rr:
Vartotojo avataras
Bobas32
-

Burės numeris: 32

UNREAD_POST CIBAS 25 Vas 2015 01:36

Jo,sveikas sugrizes i namus...pas seima.....tikrai nuosirdziai sveikinu.....gerai kas gerai baigiasi,kad ir taip prastai prasidejus....
Gaila tik,kad dazniausiai daugumai sunku perimti svetima patirti ir pasidaryt tinkamas isvadas.
Linkejimai !
CIBAS
Burlentės,kaitai,surfas
Mokyklėlė,dirbtuvėlė...
+37069924884
http://www.cibas.lt
CIBAS

UNREAD_POST CIBAS 25 Vas 2015 02:10

:) Na pabandykim papasakot kita,linksmesne istorija(kuri irgi gerai baigesi )
Cia gal pries koki +/- menesi akies krasteliu ,kazkur pastebejau zinute,kad Vievio ezere ta dien ivyko incidentas ...ant pusiau uzsalusio Vievio ezero ledo krasto rasta kaitioro iranga ,o va bico ner.....buvo iskviesti gelbetojai ,medikai ir t.t......Na tik isgirdes apie nutikima iskart pagalvojau apie toki viena bica,pasirodo neapsirikau.Sindei jis buvo par man uzlekes ir si bei ta papasakojo (neslebsiu, buvo savaip smagu,kad mano spejimai beveik i desimtuka....).
Taigi ,o buvo mazdaug taip... biciuks kaitavo ta dien ant to ezeriuko.....ir ka jus galvojat prispyre ji taip sakant gamtiniai reikalai.Biciuks nuleido kaita ir ristele pavare namei....Gi bepigu ta padaryt kai namai nuo spoto per koki 100m.Na, o toliau kaip geriausiose komedijinio zanro filmuose.....gi reikejo taip sutapt,kad bicas ar kaita padejo kreivai,ar vejo gusis...zodziu bisas trobon,o kaitas''uodegon'' eme gi ir savarankiskai ciustelejo kazi kiek link ezero vidurio....na ten kur pasienis tarp vandens ir ledo karalijos ! Ir negana gi ,kad kaita kerovot eme bilduks,sutapk gi ,kad kai tas ''pukis'' ant pasienio nurimo per savo trobos langa neticiom pazvelge kazkuris pareigingas kaimynas.... O Svenciausioji Panele Marija muset tuomet istare jis,kai berniokui nepasiseke.....na zodziu ir prasidejo.....:)
Muset biciuks namei biski uzstrigo,nes kai jis pravere savo trobos duris,net priesais givenantys kaiminai jam jau porino,kad kazkam ant ledo nepasiseke....:)(is kur gi jiems buvo zinot,kad tas herojus stovi pries juos)...:)
Toliau ijunkit patys savo fantazija,kad isivaizduot kaip ir kas ti buvo....pasakysiu tik tiek,teko jam prisipazit,kad nekaltas cia jis,o yranga jo...
Zinot,ka jam gelbetojai mazdaug taip svelniai (juokais) pasake....na neatspesit tikrai,o gi,kad pries eidamas link ezero iskart skambintu pagalbos telefonu ir ispetu,kad tai Jis......NES TAI JAU ANTRAS KARTAS KAI JIE JI TAM EZERELI GELBEJA.....ir visalaik paaiskeja,kad Jis neskesta....:)

P.s. Istorija beveik tikra,vardai samoningai nutileti.....gal kas bandis sakyt,tipo ai pip kaitioras.....ne jis ir buriuotojas :)
CIBAS
Burlentės,kaitai,surfas
Mokyklėlė,dirbtuvėlė...
+37069924884
http://www.cibas.lt
CIBAS

UNREAD_POST buriukas 02 Kov 2015 21:23

Taip, begimas i slaita ir i greitaja buvo pavojingas. Kadangi to nezinojau, kaip ir nezinojau, kiek zmogus gali isbuti saltame vandenyje- viskas baigesi gerai. Nors atbeges iki greitosios jauciausi labai blogai. Begant mane laike uz pazastu du zmones is sonu. Taip kad begimas nebuvo visai saziningas :)
Vartotojo avataras
buriukas

Burės numeris: 317

Grįžti į FAQ - visi atsakymai į tavo klausimus (DUK)

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias

Prisijungimas nariams